Λίγα λόγια για την Πρωταπριλιά - Προτάσεις για αθώες φάρσες

Πρωταπριλιά – Η ημέρα του ψέματος και της φάρσας   


«Καλό μήνα με τον Απρίλη και ένα μικρό ψέμα στα χείλη.»





Η πρώτη Απριλίου, είναι μια ανεπίσημη γιορτή, που γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Την ημέρα αυτή καλούμαστε, λόγω εθίμου, να πούμε αθώα ψεματάκια ή να κάνουμε ανώδυνες φάρσες. Η ημέρα αυτή είναι η αγαπημένη των παιδιών.
Και πώς να μην είναι, αφού μπορούν να πουν ελεύθερα τα μικρά ή τα μεγάλα ψέματά τους και να κάνουν διάφορες πλάκες.

Πόσα ψέματα για να γλυτώσουν τις κυρώσεις; 
Πόσα "όχι εγώ" στην ερώτηση που τους κάνεις;  

Γνωρίζουμε όμως από που προήλθε το έθιμο της Πρωταπριλιάς ;

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που «γεννήθηκε» το έθιμο αυτό. 
Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι οποίοι ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο. 
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. 
Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. 
Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. 
Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο .

Συζήτηση με τα παιδιά μας σε μορφή παρεούλας.

-Αποκαλύπτουμε τα δικά μας ψέματα, πότε τα είπαμε και γιατί. Είναι όμορφο όμως να λέμε ψέματα; 
Γιατί; Τι συμβαίνει. Τα παιδιά απαντούν και οι απαντήσεις καταγράφονται.
- Θα ήθελαν ένα φίλο σαν τον Πινόκιο ; Πώς θα ένιωθαν οι ίδιοι αν τους λένε συνεχώς ψέματα;  Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως :
"Η ψευτιά κρυφή δε μένει πάντα ο ψεύτης την παθαίνει!" και πως 
"Κάθε ψέμα πληγώνει!"
-Συζητάμε λαϊκές εκφράσεις  και παροιμίες για την αλήθεια και για το ψέμα, όπως:
Μεταξύ κατεργαράκων ειλικρίνεια
Η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω.
Όποιος πηδάει μόνος του, κανένας δεν τον φτάνει.
Μες στα πολλά παινέματα, τα πιο πολλά είναι ψέματα. 
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Η ψευτιά και η κλεψιά είναι θεία κι ανιψιά.
Όποιος μαγειρεύει ψέματα, στο πιάτο του τα βρίσκει.
Την αλήθεια πάντα κράτει και το ψέμα ας έχει αλάτι.

-Σε ένα χαρτί ζωγραφικής απαντούν στη ερώτηση: 
Ποιο ψέμα θα θέλατε, αν υπήρχε το μαγικό ραβδί μιας μάγισσας, να το μεταμόρφωνε σε αλήθεια;

Δείτε, παρακάτω, κάποιες Ιδέες και Προτάσεις για πρωταπριλιάτικες φάρσες στο σπίτι

Μερικές Αστείες και πάντα ακίνδυνες πλάκες, που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας. Θα γελάσετε οικογενειακώς! 

Πρωινό ξύπνημα Άνοιξης

Ξυπνήστε τα το πρωί λέγοντας: ΧΙΟΝΙΖΕΙ!  ΧΙΟΝΙΖΕΙ!  ΧΙΟΝΙΖΕΙ!!!!!!

Αλλαγές σε αγαπημένα τους είδη

Αν έχετε δύο παιδιά (ή παραπάνω), όταν αποκοιμηθούν το προηγούμενο βράδυ πάρτε τα αγκαλιά και αλλάξτε τους κρεβάτια για να ξυπνήσουν σε άλλο περιβάλλον. Αν αυτό δεν  γίνεται, είτε γιατί ξυπνάνε εύκολα είτε γιατί έχουν μεγαλώσει κι έχουν βαρύνει, αλλάξτε τους σκεπάσματα στα κρεβάτια. Αυτό φυσικά έχει νόημα αν έχουν διαφορετικά σκεπάσματα μεταξύ τους. Ή άλλη ιδέα: Αν συνηθίζουν να κοιμούνται αγκαλιά με κάποιο αγαπημένο κουκλάκι, αλλάξτε τα κουκλάκια. Σίγουρα θα τους φανεί παράξενο όταν θα ξυπνήσουν αγκαλιά με το αγαπημένο κουκλάκι του αδελφού ή της αδελφής τους! Όταν ξυπνήσουν, θα τους πάρει ώρα να συνειδητοποιήσουν πού βρίσκεται και πώς βρέθηκε εκεί. 

Όταν σας ρωτήσει, συνεχίστε την πλάκα, με μικρά αθώα ψεματάκια, που τα απαιτεί η ημέρα!

Επίσης γυρίστε τα κάδρα στα δωμάτιά τους ή γενικότερα στο σπίτι ανάποδα.

Γιατί δεν μπορώ να πιω ;;;;;

Βάλτε από την προηγούμενη στην κατάψυξη το ποτήρι με το χυμό τους, μαζί με το καλαμάκι, και δείτε τους την άλλη μέρα να αγωνιούν να τον πιούν.

Βάλτε ξυπνητήρια παντού

Ρυθμίστε τα κινητά και το ξυπνητήρι (ή ξυπνητήρια) να χτυπάνε με διαφορά 5 λεπτών το καθένα. Κρύψτε τα σε διάφορα μέρη του σπιτιού.
Είναι κατά κάποιον τρόπο ένας κρυμμένος θησαυρός, όπου τα παιδιά θα ψάχνουν να βρουν το ξυπνητήρι που χτυπάει και μόλις το βρουν εκεί που το έχετε κρύψει, θα χτυπάει το άλλο. Μόνο φροντίστε η πλάκα να μη γίνει σε ώρες κοινής ησυχίας και ενοχλείτε.

Κάτι πάει στραβά με τα ποδαράκια….. μάλλον μεγαλώσανε ……

Βάλτε μέσα στα παντοφλάκια ή παπούτσια των παιδιών, ένα μπαλάκι αν δεν έχετε τότε χρησιμοποιείστε  χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες. 
Μόλις πάνε να τα φορέσουν, δεν θα τους κάνουν  και θα νομίζουν προς στιγμήν, ότι τους μεγάλωσε το πόδι!!!!

Γεμίστε με μπαλόνια τη ντουλάπα – σούπερ έκπληξη !!!

Αν επίσης έχετε μπαλόνια, φουσκώστε τα και βάλτε τα μέσα στη ντουλάπα του παιδιού. μόλις την ανοίξει θα βγουν έξω τα μπαλόνια. 
Μία πλάκα – έκπληξη, που θα το ενθουσιάσει!

Παγωτό… πουρές!

Φτιάξτε πουρέ πατάτας. Βάλτε τον στην κατάψυξη και αφήστε το να παγώσει. Μόλις είναι έτοιμος, το βάζετε σε ένα μπολ παγωτού, βάζετε πάνω σε αυτό κι ένα φρούτο και το σερβίρετε στο παιδί, σαν να πρόκειται για παγωτό. Η πρώτη έκπληξη θα είναι η… γαλαντομία σας να του προσφέρετε από το πουθενά παγωτό. Η δεύτερη θα είναι το ίδιο το… παγωτό!

Ένα αλλιώτικο… αυγό!

«Τηγανίστε» του ένα διαφορετικό αυγό μάτι. 
Βάλτε στο πιάτο λίγο γιαούρτι, που θα μοιάζει με το ασπράδι και στη μέση ένα κομμάτι κομπόστα ροδάκινο, για κρόκο. Μπορείτε να σκεφτείτε την έκπληξη τους, όταν το δοκιμάσουν;


- Χαρακτηριστικά βιβλία της ψεύτικης αυτής μέρας είναι "Ο Πινόκιο",  " Ο ψεύτης Βοσκός" , το "Ψέμα πρωταπριλιάτικο" της Σοφίας Γαβριηλίδου,
- "Ο Ψεματούρης" της Γιολάντας Τσορώνη –Γεωργιάδη το οποίο σας το παρέχουμε παρά- κάτω για να το διαβάσετε  μαζί με τα παιδιά.



ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!!!!!
Καλό μήνα να έχετε!