Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ για μυρωδάτα
Πασχαλινά κουλουράκια,
εύκολα και γρήγορα
Υλικά:
• 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (250 γραμμάρια )
• 2 κούπες ζάχαρη
• 4 μέτρια αυγά
• 1 κούπα γάλα
• Χυμός ενός πορτοκαλιού
• Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
• 3-4 σωληνάκια βανίλιας ή ½ κουταλάκι υγρή βανίλια
• 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αμμωνία
• 1 κοφτή κουταλιά baking powder
• 1200 - 1300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση :
1. Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το
βούτυρο και τα χτυπάμε να αναμειχθούν με το χέρι ή με το μίξερ χειρός. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
2. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε το διάλυμα στο μείγμα.
3. Σ’ αυτή τη φάση είναι έτσι ο χυλός
4. Αφήνουμε το μίξερ (αν χρησιμοποιήσαμε) και συνεχίζουμε με το χέρι.
5. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το baking powder και την
προσθέτουμε κι αυτή στο χυλό μας. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να
έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα ακροδάκτυλα αλλά να πλάθεται.
6. Δεν πρέπει να γίνει σκληρή.
7. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί καμιά ωρίτσα και πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
Η ζύμη αυτή είναι εύπλαστη και μπορούμε να κάνουμε σχέδια.
8. Ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μέτριο καρύδι δίνει ένα κανονικού μεγέθους κουλουράκι γιατί φουσκώνουν.
Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με 1-2 κουταλιές
νερό και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 -25 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα).
9. Αφού κρυώσουν τα φυλάσσουμε. Διατηρούνται για αρκετό καιρό κλεισμένα σε μπολ για να μη παίρνουν υγρασία.
Παρατηρήσεις:
Οι λιγότερο έμπειρες καλό είναι να ψήσουν το πρώτο ταψί πριν πλάσουν τα υπόλοιπα. Στο πρώτο δεκάλεπτο θα φανεί αν απλώνουν πολύ, οπότε θέλει λίγο αλεύρι ακόμη. Τα κουλουράκια φουσκώνουν αρκετά προς όλες τις διαστάσεις. Δεν απλώνουν να γίνουν πλακέ αν το αλεύρι είναι κανονικό.
Πηγή:
https://www.cretangastronomy.gr/2014/04/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB-2/
Καλή επιτυχία !!!