ΠAΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ- 18 Μαΐου

Κάθε χρόνο από το 1977 έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Μέρα Μουσείων. Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να θυμόμαστε τη σημασία των μουσείων στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινωνίας. Αυτή η μέρα αποκτά μεγαλύτερη σημασία για εμάς που ζούμε στη Θήβα καθώς η πόλη μας διαθέτει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Με τον όρο μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums), « ένα μόνιμο ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξης ανοιχτό στο κοινό που έχει ως σκοπό τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και τη έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού». Το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα το 1829.Η Επίσκεψη στο Μουσείο φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.Καλλιεργεί την αισθητική, ενθαρρύνει την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη και δίνει την ευκαιρία στη ν οικογένεια να είναι όλοι μαζί.

Τι μπορούμε να δούμε και να μάθουμε μέσα σε ένα μουσείο:


ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

 


Ας παρατηρήσουμε και γνωρίσουμε
τα μέρη ενός αγγείου
αφού πρώτα αναφέρουμε τι είναι.  

Πρόκειται για το σκεύος ή το δοχείο 
το οποίο ήταν προορισμένο για τη φύλαξη
 υγρών(κρασί ή λάδι), καρπών και διαφόρων δημητριακών

 






 Είδη  Μουσείων
Αρχαιολογικό
Μουσείο  Τέχνης
Ιστορικό
Ναυτικό
Στρατιωτικό  &  Πολεμικό
Μουσείο  Τεχνολογιών
   Μουσείο  Επιστημών   


EΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΑΘΗΝΑ 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Περιλαμβάνει συλλογές οι οποίες είναι σπάνιες και μοναδικές στο είδος του. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών εγκαινιάστηκε το Ιούνιο του 2016 και διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1000 τ.μ.. Έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
Αν το μικρό μας σχολείο μας ήταν ανοιχτό, αυτές τις μέρες θα ετοιμαζόμασταν για μια δράση με στοιχεία για τον πολιτισμό. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα πλαίσια της Ενότητας "Μουσειακή Αγωγή"ετοιμάζαμε Δώρα για το Μουσείο, Κατασκευές, Ποιήματα,βίντεο,τραγούδια. Πραγματοποιούσαμε προγράμματα με ανάλογες κατασκευές και Εκπαιδευτικούς περιπάτους προς το Μουσείο ΘΗΒΩΝ. Φέτος το σχολείο μας λόγω της πανδημίας δεν λειτουργεί αυτή την χρονική στιγμή και θα περιοριστούμε μόνο σε κατασκευές δημιουργικής απασχόλησης .



Εκπαιδευτική Επίσκεψη των νηπίων των ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΟΘ στους χώρους του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ.


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"    "Αθηνά" η Θεά της Ακρόπολης
Θεά της σοφίας, του πολιτισμού και των τεχνών, η οποία ως όνομα, παράδοση και καλλιτεχνική παράσταση κυριαρχούσε παντού, κυρίως όμως στην Αθήνα και την Ακρόπολη, όπου λατρευόταν με πολλές διαφορετικές μορφές και ιδιότητες.

Τα αριστουργηματικά χρυσά στεφάνια. 
Πηγή: www.lifo.grΣτην Αρχαία Ελλάδα το στεφάνι κυρίως από δάφνη ήταν κόσμημα του κεφαλιού και το φορούσαν οι επιφανείς άνθρωποι όπως ποιητές ή αθλητές.

Περιήγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
https://www.youtube.com › watch

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ:



Δραματοποίηση:«Επίσκεψη σε ένα Μουσείο».Με τα μέλη της οικογένειας μας αποφασίζουμε να παίξουμε μια φανταστική επίσκεψη σε ένα μουσείο.Ο κάθε ένας αναλαμβάνει και έναν ρόλο. Κάποιος κάνει το άγαλμα,άλλος τον ξεναγό και άλλος τον επισκέπτη. Ακολουθεί συζήτηση και εντυπώσεις που απορρέουν από την παραπάνω δραματοποίηση.
Οικογενειακά παιχνίδια ρόλων στην αυλή: "παίζουμε ανασκαφές", "συναντάμε έναν Αμφορέα","δάφνες για τον νικητή"...
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:
                                          
     
                                
"Μες στο Μουσείο" 
Το τραγούδι του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 

Ταξίδι πίσω στον χρόνο  : αρχαία Αθήνα-Αναπαράσταση

"Η Αρχαία Αθήνα"



 Φύλλα  Εργασίας
Αφού  μάθαμε για το τι βλέπουμε σε ένα μουσείο και γνωρίσαμε  τα  μέρη  του  πιθαριού-αγγείου, ζωγραφίζουμε  τα  παρακάτω  φύλλα  εργασίας.
Μια καλή ιδέα δημιουργικής απασχόλησης επίσης είναι να κολλήσουμε χαρτάκια από εφημερίδα ή όσπρια ή ξύσματα μολυβιών.