"ΑΜΦΟΡΕΑΣ"-ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η μουσειακή αγωγή,η εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία φέρνει τα μικρά παιδιά σε επαφή με το κοινωνικοπολιτισμικό και φυσικό παρελθόν κατά την διάρκεια της ζωής και εξέλιξης του ανθρώπου. Η μουσειοπαιδαγωγική στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων,καλλιέργεια κουλτούρας και σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς.Ταυτόχρονα μέσα από την διαδικασία υλοποίησης μουσειακού προγράμματος,καλλιεργούνται και αναπτύσσονται πλήθος δεξιοτήτων.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μουσείο,μουσειακή αγωγή,μουσειακό πρόγραμμα,εκθέματα, αρχαιολόγοι.
Τα αντικείμενα που μας προσφέρουν απεικονίσεις αρχαίων ελληνικών μύθων είναι τα αγγεία. Μέσα από τα αγγεία μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τις πόλεις στις οποίες είχαν δημιουργηθεί. Τα πήλινα αγγεία είναι τα κατάλοιπα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τα οποία έχουν διασωθεί σε μεγαλύτερο αριθμό από άλλα αρχαία.Πηγή: www.lifo.gr
Φέτος δεν θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε το Μουσείο της Πόλης μας όπως άλλες χρονιές#Μένουμε ασφαλείς και μαθαίνουμε σπίτι . Για τον λόγο αυτό  θα απασχοληθούμε δημιουργικά με την οικογένεια  κατασκευάζοντας έναν "Αμφορέα".
Τι είναι ο Αμφορέας:
Είναι αγγείο με δύο λαβές.
Το σχήμα του είναι ωοειδές,φτιαγμένο από πηλό αλλά και από χαλκό,ασήμι,μάρμαρο,αλάβαστρο ή και γυαλί.
Υπάρχουν αμφορείς που είναι πραγματικά έργα τέχνης.
Άλλη κατηγορία είναι οι αμφορείς του εμπορίου, που τους χρησιμοποιούσαν σε όλη την αρχαιότητα για την μεταφορά και αποθήκευση κυρίως κρασιού αλλά και λαδιού,ίσως και σταφυλιών,δημητριακών κ.α. τροφίμων.
Ήταν επίσης και είδος επάθλου για τους νικητές των αγωνισμάτων γυμναστικής και αρματοδρομίας, στα Παναθήναια, την μεγαλύτερη γιορτή των Αθηναίων στην Αρχαία Αθήνα.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Υλικά:
  • Χαρτόνι μπεζ κομμένο στο σχήμα του αγγείου (πατρόν).
  • Χαρτόνι Α4 γαλάζιο,πάνω στο οποίο θα κολλήσουμε το κομμένο από εμάς αγγείο.
  • Κόλλα UHU, ψαλιδάκι, Μαρκαδόροι
Διαδικασία:
Σχηματίζουμε στον Αμφορέα διάφορα σχέδια όπως παιδάκια,μαιάνδρους ή ότι άλλο αρέσει στο παιδί.Στη συνέχεια  τα παιδιά ζωγραφίζουν με μαύρο, καφέ ή χρυσό μαρκαδόρο .
 
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΠΑΤΡΟΝ


                                                         ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!.