ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΜΑΣ


#ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΦΑΛΕΙΣ ...ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ...ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ  χαρούμενα και δημιουργικά στην αυλή του σπιτιού  μας...και 

ανακαλύπτουμε πως ο κόσμος μας, η φύση και η γη μας είναι γεμάτα με ομορφιές. 

Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη και Καλοκαίρι κάθε εποχή έχει τις δικιές της δημιουργίες. Ήλιος, ουρανός, βροχή και χώμα συνδέονται και αλληλεπιδρούν ώστε να μας χαρίζουν έναν κόσμο όμορφο, καλαίσθητο, ευωδιαστό, παραγωγικό προσφέροντας στον άνθρωπο κάθε λογής καρπούς, καρπούς ζωής.

Πρέπει αυτή την περίοδο  λοιπόν που...Μένουμε ασφαλείς ...στο σπίτι χωρίς το μικρό μας σχολείο τον Παιδικό Σταθμό να την εκμεταλλευτούμε θετικά και να μάθουμε στα παιδιά μέσα από περιπάτους και ασχολίες στον κήπο την μαγεία της φύσης.

 

 

Μαζί με τα παιδιά βγαίνουμε στην αυλή για να παίξουν,να τρέξουν,να λερωθούν με χώματα,να σκαλίσουν,να δουν τις αλλαγές των εποχών στα φυτά και να δραστηριοποιηθούν με ελεύθερο και δημιουργικό παιχνίδι που  το προσφέρει απλόχερα η φύση.  Η αυλή, μας προσφέρει απλόχερα την δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε δημιουργικές δραστηριότητες.

Φυτεύουμε λαχανικά - φυτά εποχής δημιουργώντας την δική τους γωνιά, μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου που μας χαιρέτησε, τα συλλέγουμε σε σακούλες ώστε να γίνουν φυσικό λίπασμα.

 

Επίσης μια ευχάριστη δραστηριότητα είναι να συλλέξουμε σποράκια από φρούτα και λαχανικά που καταναλώσαμε  μέσα στην ημέρα,να τα αποξηράνουμε και στην συνέχεια να φυτέψουμε στην αυλή μας παρακολουθώντας με τα παιδιά την διαδικασία ανάπτυξης τους.

Τέλος,μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική ασχολία προσφέρει η υπαίθρια ζωγραφική του τοπίου της φύσης μας. 

 

Βάζουμε τα παιδιά μας να καθίσουν στο τραπέζι της αυλής και τους δίνουμε  λευκά χαρτιά,τέμπερες,νερομπογιές και μαρκαδόρους.

Κατόπιν τα προτρέπουμε να αισθανθούν, να νιώσουν και να απεικονίσουν στο χαρτί το τοπίο της φύσης που βλέπουν. 

Μέσα από την ενασχόληση μας με την μοναδικότητα της φύσης τώρα που ...#μένουμε σπίτι ...περνάμε όμορφα-μαθαίνουμε δημιουργικά και με ασφάλεια.

Κάθε εποχή η φύση δείχνει στους ανθρώπους παλμούς ζωής. Είτε στο κρύο και τη βροχή είτε στη ζέστη και τον ήλιο, διαφορετικά δέντρα και φυτά βρίσκουν τον δικό τους τρόπο να ανθίζουν και να καρποφορούν. Σε περιόδους ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών κάνουν την εμφάνισή τους τα άνθη και οι καρποί των φυλλοβόλων βερικοκιών, αμυγδαλιών και φυτών όπως οι φραουλιές, οι λεβάντες και άλλα.

Σε περιόδους όμως που επικρατούν το κρύο και η βροχή ευδοκιμούν και είναι ανθεκτικά φθινοπωρινά δέντρα και φυτά, τα αειθαλή. Συγκεκριμένα, φυτά όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, ποικιλίες τριανταφυλλιάς διαθέτουν ξεχωριστή ομορφιά και άρωμα. Επίσης ανθεκτικά στην παγωνιά και το κρύο είναι δέντρα όπως η χαρουπιά, η ελιά, η βελανιδιά, ο σφένδαμος, η λεμονιά κ.α.

Όλα τα δέντρα και τα φυτά στη φύση είναι μοναδικά και αξιολάτρευτα, όμως δύο από αυτά που ξεχωρίζουν και κερδίζουν τις εντυπώσεις στην εποχή του φθινοπώρου είναι η πολυαγαπημένη λεμονιά και η πολυπόθητη τριανταφυλλιά.







Η λεμονιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών δέντρων. Τα φύλλα της έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα και όταν τα τρίψουμε αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Τα όμορφα άνθη της, οι αρωματικοί λεμονανθοί, έχουν άσπρο χρώμα εξωτερικά και λίγο μωβ εσωτερικά.

 

 

Η λεμονιά χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να καρποφορήσει. Χρειάζεται βαρύ και αργιλώδες έδαφος για να ριζώσει και χαμηλό υψόμετρο με εύκρατο κλίμα για να αναπτυχθεί. Το δέντρο αυτό θέλει συχνά ποτίσματα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται δύο με τρία ποτίσματα την εβδομάδα.

Ένα μυστικό για την καλλιέργεια της λεμονιάς, είναι ότι μπορεί να φυτευθεί σε γλάστρα για καλλωπισμό κα απόλαυση των υπέροχων καρπών της. Μία από τις πολλές χρήσεις των καρπών της είναι η παρασκευή υπέροχης σπιτικής λεμονάδας, όπου στο σπίτι η μανούλα με τα παιδιά της μπορούν να τη δημιουργήσουν όλοι μαζί. Μία προτεινόμενη συνταγή για σπιτική λεμονάδα ακολουθεί στο παρακάτω σύνδεσμο (link):

 https://www.monopoli.gr/2020/03/31/ey-zin/syntages/380833/stin-kouzina-me-ta-paidia-1-spitiki-lemonada

Από την άλλη μεριά το φυτό της τριανταφυλλιάς είναι καλλωπιστικό και καλλιεργείται επί αιώνες για τον υπέροχο ανθό του και το ιδιαίτερο άρωμα που αναβλύζει. Αποτελείται από τη ρίζα, το βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Στην αρχή τα μπουμπούκια της είναι κλειστά, ενώ στην πορεία αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα ποικίλουν σε χρώμα όπως το λευκό, το ροζ, το κίτρινο, κ.α. Το τριαντάφυλλο από τα αρχαία χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί για το αιθέριο αρωματικό έλαιο που παράγεται από τα πέταλά του. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κουζίνα και γίνονται πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού. Παρακάτω ακολουθεί μία συνταγή για γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, την οποία μπορούν να φτιάξουν οι μπαμπάδες με τα παιδάκια τους στο σπίτι. Ακολουθεί στο παρακάτω σύνδεσμο (link): https://www.mamapeinao.gr/gluko-tou-koutaliou-triantafullo/

Προτάσεις παιδικών βιβλίων

    «Τα Λεμόνια της ζωής» της Στέλλας Δημητρίου-Μιχαηλίδου,σε εικονογράφηση 

    Νικολέτας Παπαμιχαήλ.

    «Ένα τριαντάφυλλο για την δασκάλα μου», της Μπαμπέτα - Μπακιρτζή 

    Ιωάννας.

    «Ο πρίγκιπας λεμόνης και η όμορφη κρεμμύδω», του Σακελλαρίδη Γιώργου.


 
Προτάσεις για παιδικά τραγούδια
«Λεμονάκι μυρωδάτο»

https://www.youtube.com/watch?v=sZZDwbgVPPI&t=36s


   «Το τριανταφυλλάκι»

https://www.youtube.com/watch?v=GJoctU4IXz0&list=PLL6k512dWFbNz0Eah9RdjXo1wp6Qu358g&index=15


ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στα παρακάτω φύλλα εργασίας, χρωμάτισε με το δικό σου μοναδικό τρόπο τα λεμονάκια, τα τριανταφυλλάκια, το δέντρο της λεμονίτσας και τέλος αντιστοίχησε τις λέξεις με τα ένα ή περισσότερα σκίτσα που ταιριάζουν.

















ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΙΑ

ΟΙ ΛΕΜΟΝΟΦΑΤΣΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

 

Ο στόχος της παρακάτω κατασκευής είναι τα παιδιά να έρθουν σε αλληλεπίδραση με τα μέλη της οικογένειάς τους, να ψυχαγωγηθούν και να καλλιεργήσουν την λεπτή κινητικότητά τους, να γνωρίσουν δέντρα και φυτά του φθινοπώρου.

Πρόταση για θεατρικό παιχνίδι

Η κατασκευή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με το θεατρικό παιχνίδι, την παντομίμα και τα συναισθήματα. Είναι μία απλή κατασκευή, όμορφη, εύκολη στη διαδικασία, εντυπωσιακή, με την οποία τα παιδιά με τους γονείς μπορούν να παίξουν πολλά παιχνίδια. Το θεατρικό παιχνίδι ξεκινάει ως εξής:

Οι λεμονοφατσούλες αναποδογυρισμένες ώστε να μην φαίνονται. Η μαμά, ο μπαμπάς, το παιδί ή όποιος άλλος συμμετέχει, επιλέγουν μία από τις φατσούλες χωρίς να δείξουν σε κανέναν ποια φατσούλα είναι αυτή. Με παντομίμα, δείχνουν με τις εκφράσεις του προσώπου τους ποιό συναίσθημα απεικονίζει κάθε φορά η λεμονοφατσούλα που έχουν επιλέξει. Έτσι γίνεται ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν τόσο η παντομίμα όσο και οι γκριμάτσες του προσώπου.

Υλικά κατασκευής

Κίτρινο χαρτόνι

κίτρινο γκοφρέ χαρτόνι

μεγάλα ξυλάκια κατασκευής

κόλλα

μαύρος μαρκαδόρος

μολύβι

ψαλίδι

πατρόν λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΑ

  1. Εφαρμόζουμε το πατρόν πάνω στο κίτρινο χαρτόνι (για 5 φατσούλες).

     

    Έπειτα κόβουμε τα λεμόνια που σχεδιάσαμε στο κίτρινο χαρτόνι και με τον μαρκαδόρο σχεδιάζουμε τις εκφράσεις που θέλουμε να έχουν οι λεμονοφατσούλες μας.

 

  1. Δίνουμε στα παιδιά το κίτρινο χαρτί γκοφρέ ώστε να κάνουνε μπαλίτσες τις οποίες θα κολλήσουν πάνω στις φατσούλες.

     

  2. Τέλος ενώνουμε με το ξυλάκι τα λεμονάκια βάζοντας κόλλα.



 

 

Και οι λεμονοφατσούλες μας 

είναι έτοιμες!!!



 

 

                                         

                                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ- ΚΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!